1114 Budapest, Fehérvári út 7. I/3., Telefon: +36-1/365-6674 / Dr. Molnár Bálint +36-30/257-6088 / Dr. Molnár Péter +36-30/970-8342

Bölcsességfog eltávolítás

  • A helyhiány miatt elő nem tört bölcsességfogak sokszor csak műtétileg távolíthatóak el
  • A beavatkozás helyi érzéstelenítésben, fájdalommentesen zajlik
  • A műtétet követően fontos az arc külső hűtése, a sebtisztítás és a megfelelő gyógyszerszedés


A bölcsességfogak a leghátsó nagyörlő fogak, melyek helyhiány miatt sokszor nem tudnak előtörni. Ennek oka, hogy a civilizált életmód és ezzel együtt a puhább táplálék fogyasztása az állcsontok méretének fokozatos, generációról generációra történő csökkenéséhez vezet.

Azokban az esetekben, amikor a bölcsességfogak előtörésük során elakadnak a csontban, sokszor képesek egy addig teljesen szabályos fogsorban is torlódásokat létrehozni, mivel nyomják az előttük elhelyezkedő fogakat. Amennyiben a bölcsességfog félig előbújik. de az előtte található nagyörlőben megakad, a szájban található baktériumok az íny alá jutva gyulladást okozhatnak. Ennek eredménye fájdalom, duzzanat, szájzár kialakulása lehet. További gondot jelent, hogy a hátsó őrlők területe nehezen tisztítható, és az állandó lepedékképződés miatt sokszor a szomszédos fogakon is szuvasodás alakulhat ki. Ezt megelőzendő bizonyos esetekben tanácsos lehet a már teljesen kinőtt bölcsességfogakat eltávolítani.

Az előtörésben megakadt, úgynevezett impaktált bölcsességfogak eltávolítása sokszor csak műtétileg lehetséges. Ennek során helyi érzéstelenítésben felszabadítjuk az íny alól a fogat, majd nagy körültekintéssel, a szomszédos fogak épségére ügyelve eltávolítjuk. Ehhez bizonyos esetekben szükség lehet kis mennyiségű csont eltávolítására is, hogy a fogat megközelíthessük. Végül a sebet varratokkal zárjuk, melyeket 7 nap múlva távolítunk el. A fogeltávolítást követően a seb környékét 2 napig hűteni kell, fontos a megfelelő szájvíz, fájdalomcsillapító, esetlegesen antibiotikum alkalmazása.

A beavatkozás minden esetben fájdalommentes, azonban a sebgyógyulás ideje alatt felléphetnek utópanaszok. Ki nem nőtt bölcsességfogak eltávolítását követően általában 1-2 napig tartó, fájdalomcsillapítóval kezelhető fájdalom, 4-5 napig tartó arcduzzanat kialakulása várható. Az alsó bölcsességfogak eltávolítása után bizonyos esetekben kismértékű, néhány napos szájnyitási korlátozottság, hosszabb ideig fennálló duzzanat, fájdalom is előfordulhat. Megfelelő utókezeléssel ezek a panaszok jól orvosolhatóak, a gyógyulás folyamata meggyorsítható.

Fogászati problémája van? Kérjen ajánlatot kezeléseinkre!

JoomShaper